Periode 1

Onderzoeksvraag.

hoe kunnen we stressfactoren voorkomen bij plantjes?

Wat hebben we gedaan?

We kregen basilicum plantjes om mee te testen, We hebben gebrainstormd naar stoffen en manieren om de stressfactoren te voorkomen door middel van verschillende stoffen, zoals kleurstoffen of citroen en verschillende kleuren licht, zoals blauw, rood en verrood licht. De resultaten waren verbazingwekkend, zoals super veel zijwortels door kleurstof met blauw licht bij de plant te doen. Of schimmel door citroen bij het water te doen.  

Werkwijze

We hebben 7 basilicum plantjes gekregen. We hebben er 6 in 3 delen gesplitst en 1 hebben we heel gelaten. We hebben de planten allemaal een naam gegeven zodat we ze bleven herkennen. We hebben alle planten een andere behandeling gegeven. Zie hieronder het overzicht:

 

Plant 1 (Pesto), 1 hele plant 

In kraanwater een verhaal voorlezen 

Plant 2 (Ruru), 1 hele plant verdeeld in 3 

In Zout water staan 1 theelepel + blauw kleurstof & rood, geel.  verrood 

Plant 3 (Bean), 1 hele plant verdeeld in 3    

In Zuur citroenwater staan 3 thee lepels in roze licht 

Plant 4 (Noctus), 1 hele plant verdeeld in 3 

In een glas in een doos met gedempt geluid & complete donker 

Plant 5 (Disco), verdeeld in 3 

Eentje met roodlicht (3.0), eentje met blauw (1.0) licht en eentje verrood (2.0)   

Licht en ze staan allemaal in water(teelt) 

Plant 6 (Womp) 1 hele plant verdeeld in 3  

Muziek via koptelefoon

Plant 7 (Gundham), 1 hele plant verdeeld in 3 

Staat IN water met blauw kleurstof, blauw licht 

 

We hebben elke week twee keer gemeten hoeveel blaadjes de plant heeft. 

 

Conclusie

Onder andere in extreme omstandigheden veranderen planten soms of passen ze zich aan. Onze planten zijn soms veranderd soms doodgegaan. Planten zoals Pesto zijn dood gegaan aan het vergeten van watergeven anderen, zoals Gundham 2.0, zijn geëvolueerd en hebben extra wortels gekregen.  

De hypotheses per plant waren verschillend en het klopte niet allemaal. 

Van Pesto was de hypothese dat hij beter ging groeien door extra aandacht, dit was het geval tot dat hij negen dagen alleen was gelaten en hij uitdroogde. Dat betekent dat extra liefde effectief is als je het continu geeft, maar het werkt niet als je hem daarna  alleen laat, want kan hij het niet opslaan.  

De hypothese van Ruru klopt; de planten zijn dood gegaan aan te veel zout. 

Bean zijn hypothese klopte niet helemaal maar wel ongeveer. Bean heeft heel ontwikkelde wortels dus met een beetje zuur kon hij wel leven maar na een tijdje is het zuur beschimmeld en daardoor waarschijnlijk zuurder geworden waardoor hij alsnog is afgestorven aan verzuring. 

Noctus is niet wit geworden zoals een asperge maar is doodgegaan van een tekort aan licht en water. Dus de hypothese klopte voor de helft. 

Disco heeft al haar water opgedronken en sommigen zijn daardoor uitgedroogd maar niet allemaal. De hypothese klopte niet maar we kunnen wel zien dat het komt doordat het er eentje was die veel aarde had. 

Womp heeft net als Disco al het water opgedronken en de conclusie is hetzelfde, ze hadden veel aarde waardoor ze meer water opdronken. 

 Gundham deed niet wat de verwachting was doordat hij helemaal geen aarde had, daardoor heeft hij extra zijwortels zoals die van mangrove ontwikkeld. Dit is waarschijnlijk versneld door de glucose in de kleurstof. Voor de rest is de hypothese correct want hij is van kleur veranderd bij de aderen. 

 

 

 

 

 

 

Periode 2 - Eurekades

 

Opdracht

Het probleem is dat oude kades verzwakken door het zware vervoer en dingen die vervoerd worden.  Het renoveren kost veel tijd en dan kan het vervoer op de kades niet meer verder. Dus moet er een manier zijn om het vervoer op de kades te laten doorgaan tijdens het renoveren .

Vooronderzoek

We hebben onderzocht welke oplossingen er al bestaan en wie er vooral gebruik maken van de kades en wat ze daar doen.

Concepten

Toen we eenmaal de drie ideeën gekozen hadden konden we beginnen aan de schetsen en de spuugmodellen maken. Het spuugmodel van de uitvouwbare brug is online gemaakt en de andere 2 in het echt. Nadat wij klaar waren met pitchen zijn we gaan kijken welke ideeën we konden gebruiken, Welke we konden combineren en welke wegvielen. Ondanks dat de uitvouwbare brug een goed concept was, wisten we niet hoe we dit idee echt konden uitwerken en daarom hebben we dat idee ook uiteindelijk weggelaten. Zo kwamen we tot de conclusie dat we de bomen met bruggetjes gingen combineren met de drijvende straat.  

 

 

Prototypen

Doordat wij duidelijke schetsen gemaakt hadden verliep het bouwproces gemakkelijk. Nadat we de schaal berekend hadden en de taken verdeeld waren konden we aan de slag. Alle onderdelen waren in handbereik en alles verliep soepel. Tijdens het maken van de drijvende straat kwamen we op het idee om magneten in het ontwerp te verwerken zodat wij ook echt dingen erop kunnen plaatsen net als in het echt. De bomen gingen wat minder soepel, we hadden/hebben als idee om echte takken als boomstammen te gebruiken en met touw de takken en bladeren te maken. Het kostte heel veel tijd, maar uiteindelijk is het helaas niet gelukt. Daarom hebben we helaas dit idee weggelaten. 

 

 

Testen en optimaliseren

Het testen en optimaliseren ging bij ons net iets anders. Tijdens het bouwen hebben wij in stappen gewerkt waardoor alles netjes gemaakt en goed afgewerkt is. Ook hebben wij veel moeten testen met de echte bomen en de magneten om te zien of dingen wel naar wens werken. Door deze manier van werken was het achteraf testen en optimaliseren niet meer nodig.  

Eindresultaat

Uiteindelijk hebben wij gekozen voor de drijvende straat omdat de oplossing zich kan aanpassen aan de behoeftes op kade. Een soort drijvende straat die gemakkelijk aan elke kade vastgezet kan worden en de taken van de kade, die verbouwd moeten worden, kan overnemen. Hij is gebouwd als een boot maar heeft de vorm van een hoofdletter D. Hij kan dienen als een weg voor auto's, als een voet- of fietspad, als parkeerplaats, fietsenstalling of als terras. Met een soort kabelbrug (zo’n zwart, geel ding dat op de weg over kabels heen ligt) wordt ervoor gezorgd dat er geen gat ontstaat tussen de kade en de drijvende straat. Ook is hij dus herbruikbaar. 

Periode 3 Duurzame snack

Opdracht

Met dit project moeten wij een eiwit-vervangende snack ontwerpen en maken. Je kon kiezen om met zeewier, soja en/of insecten een snack te maken. Ook moest je daar een workshop bij te verzinnen.

Probleem 

De wereldbevolking wordt steeds groter en wordt waarschijnlijk zo groot dat er een tekort aan eiwitrijk voedsel kan ontstaan. Onze belangrijkste eiwitrijke bron is vlees. De productie van deze bron heet intensieve veeteelt. Intensieve veeteelt heeft vele nadelen zoals: er wordt amper of geen rekening gehouden met het welzijn van het dier, er zijn grote risico's voor de volksgezondheid en het milieu wordt overbelast. Biologische productie is een goede vervanging, maar lost nog niet alle problemen op. Dit is een van de problemen: om dezelfde hoeveelheid vlees te produceren zijn er bij biologische productie namelijk meer dieren nodig. Dus heb je meer ruimte nodig en moet er meer veevoer worden gemaakt. Daardoor wordt er meer mestafval geproduceerd en dat vergroot de ecologische voetafdruk, dus is er nog een betere optie nodig.

Informatie opdrachtgever

De opdrachtgever is Future Food Lab. In het Food Lab vormen fooddesigner Marjolein Triesscheijn en wetenschapper Claar ten Broek een goed duo. Zij brengen hun jarenlange ervaring van onderzoek en voedseleducatie samen in het food Lab. Zij doen wat ze doen, omdat de wereldbevolking zo snel groeit, dreigt er een kans dat er snel niet meer genoeg eiwitten en andere voedingsstoffen. Daardoor moet je andere soorten eten proberen en dat durven mensen niet. Daar helpt Future Food Lab mee, het proeven van nieuwe alternatieven. 

Onderzoek

Je kunt snacks duurzaam noemen als bij de productie zuinig wordt omgegaan met natuurlijke bronnen als water, energie en land en bij de productie zo min mogelijk verontreinigende stoffen zoals bestrijdingsmiddelen, antibiotica en CO2 in het milieu komen. Dit zijn een paar duurzame snacks: gedroogd fruit, zoals gedroogde mango en zeewier. 

Ideeën

We hebben eerst een ideeëntabel gemaakt van ongeveer 50 tot 100 ideeën per persoon. Daarna hebben we daar 3 ideeën uit geselecteerd:

-Meelworm bitterballen 

-Zeewier taco’s 

-Aardappelkoekjes gevuld met sprinkhanen 

Toen hebben we gekeken naar waarom wel en waarom niet en vanuit daar hebben we een snack gekozen:

-Meelworm bitterballen. 
Waarom wel? De ecologische voetafdruk is laag, omdat insecten niet veel ruimte nodig hebben op de aarde. Het is ook een vleesvervanger en aantrekkelijk voor het oog 

-Zeewier taco. 
Waarom wel? Omdat de ecologische voetafdruk laag, het groeien van zeewier gebruikt geen bestrijdingsmiddelen, zeewier heeft veel smaak en is ook lekker. 

Waarom niet? Het idee bestaat al 

-Aardappelkoekjes gevuld met sprinkhanen vulling,  
Waarom wel? De ecologische voetafdruk laag, het is goed voor milieu, het is lekker 

Waarom niet? Dan wordt de sprinkhanen smaak te sterk en is het niet meer lekker. Aardappelkoekjes maken is moeilijk, want de structuur van een aardappel is zacht en je kan er geen koekjes van maken, of iets knapperigs. 

 

Eindproduct

We hebben gekozen voor de meelworm bitterbal en die hebben we gemaakt. De eerste keer hadden we er te veel meelwormen in gedaan en te weinig groente, en we hadden het te kort gefrituurd. De tweede keer hebben we er meer wortels in gedaan en minder meelwormen. We hebben iets meer frituurolie in de pan gedaan en iets langer gefrituurd. 

De workshop

Je kan alles bekijken in het instructiefilmpje 

 

Voor dat je begint, moet je een dag van tevoren de ragout maken die in ons recept staat, die moet namelijk een dag in de koelkast.  

Onze workshop heet “Blind Proeven” en voor het blind proeven verdelen we de deelnemers die zich hebben ingeschreven voor de workshop die naar Future Food Lab gaan verdelen we in twee groepen. Groep a en groep b. Groep A krijgt de normale bitterbal te proeven en groep B onze versie van de meelwormbitterbal. Voordat ze de bitterballen proeven, geef je elk persoon die een bitterbal proeft een blinddoek zodat ze niet zien dat er meelwormen inzitten. Nadat ze de bitterballen hebben geproefd, stel je de vragen uit ons testpanel, je doet dat nog steeds apart, want je wil de verschillen kunnen zien tussen de normale en meelworm bitterballen. Als je de vragen hebt gesteld, kijk je naar de resultaten, maar die hou je nog voor jezelf, die laat je zien tijdens het proeven van de bitterballen die ze zelf hebben gemaakt.  

Na het proeven gaan de mensen het gerecht ook zelf maken, zodat ze inzien dat het maken van eten met insecten helemaal niet zo moeilijk is en eigenlijk best leuk. Tijdens het eten wordt er ook nog verteld door food lab, waarom het zo urgent is, dan wordt ook de antwoorden van de vragen laten zien. Dan vertellen de proevers wat ze wel en niet lekker vonden aan de meelworm bitterbal. Future food lab stelt andere insecten voor en gerechten (van Future Food lab als ze die hebben) voor de proevers zodat ze die zelf thuis kunnen maken en ontdekken dat het niet zo ingewikkeld is.